Doula

_94A1563_100x100px
Doula is een Grieks woord dat in het Engels wordt vertaalt als, “woman caregiver.” Vrouwen die vrouwen helpen bij een bevalling is een eeuwenoud gebruik tot op de dag van vandaag. Een doula helpt de aanstaande moeder en vader psychologisch, en fysiek tijdens de bevalling. Andere termen die worden gebruikt zijn, coach bij de bevalling, assistent voor de moeder.

Het is heel prettig als naast de verloskundige en de kraamverzorgster, of de gynaecoloog en de kraamverpleegster een doula aanwezig is bij de bevalling.

Een doula verricht geen medische handelingen, zij is puur en alleen voor emotionele, psychische en fysiek ondersteuning van de bevalling. Zowel de aanstaande moeder, als de vader ervaren een weldadige steun van de doula tijdens het geboorteproces. De aanstaande ouders voelen zich minder gestrest en ongerust als een doula er is tijdens de bevalling. Zij helpt de ouders te ontspannen, zij masseert, en leidt visualisaties die de bevalling ondersteunen, ze geeft aanwijzingen voor het veranderen van de houdingen tijdens de weeën, ze is actief betrokken bij het ademhalingsproces, ze assisteert de moeder bij het douchen of bij het nemen van een bad. Als het nodig is kookt ze een lekkere soep of zorgt ze voor ander voedsel tijdens de bevalling.

In de laatste 25 jaar is er veel onderzoek verricht over de ervaringen als eenndoula, meestal zijn het vrouwen, assisteert bij de bevalling. Uit onderzoekt blijkt dat het vele voordelen heeft:

  • De duur van de bevalling vermindert aanzienlijk
  • Er worden minder keizersneden toegepast
  • Aanmerkelijk minder gebruik van pijn medicatie
  • Het vergroot de binding van moeder en kind
  • Meer moeders gaan borstvoeding geven

Ervaring van Hari Jap:

“Ik heb de zwangerschap yoga bij Har Dev als zeer prettig ervaren. In haar lessen zit heel veel rust, aandacht en ontspanning. Haar lessen zijn een goede mix van theorie, actieve oefeningen en ontspanning. Ik ben heel goed begeleid met betrekking tot de ademhaling, die ik zeer essentieel vind als ademtherapeut. Ik heb veel bruikbare handvatten gekregen, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling. Har Dev geeft haar lessen met veel toewijding. Ik vind haar rust en uitstraling zeer prettig.”

Wat betreft Doula:

“Har Dev heeft mij tijdens de bevalling ontzettend fijn begeleid. Ze was volledig op mij gericht in ontspanning, begeleiding van mijn ademhaling en het houden van de focus. Daarnaast vond ik het heel fijn te weten dat op het moment dat de baby even zonder mij en zijn papa was Har Dev aan zijn bedje zat. Har Dev heeft een rustgevende liefdevolle energie en daardoor kon ik mijn zoontje met een gerust hart bij haar achterlaten.”

Contact Mij