Kundalini Yoga & Meditatie

“Er is geen identiteit, uitgezonderd, je spirituele identiteit.”

Yogi Bhajan

Ons dagelijks leven is vaak gericht op uitwendige uitdagingen. We leven in dualiteit met ons zelf en de wereld, we ervaren geen eenheid. Er is geen stilte in ons leven. Pas als we helemaal vastzitten, fysiek en emotioneel psychisch gaan we actie ondernemen. Dat is het moment waarop Kundalini Yoga, zoals onderwezen door Yogi Bhajan, op ons pad kan komen omdat we nu openstaan voor een positieve verandering in onze levensstijl.

Kundalini Yoga is een actieve vorm van yoga die onmiddellijk resultaat geeft. We ervaren al tijdens de eerste yoga-les wat de yogaoefeningen met ons doen. Kundalini Yoga is de yoga van het bewustzijn, van ervaren. Yoga betekent verbinding, eenheid. Kundalini is een krachtige creatieve, helende energie die op een zachte wijze tot ontwaken wordt gebracht. De yoga opent de juiste energie kanalen, de nadi’s, in je lijf waardoor de kundalini aan zijn helende reis door de ruggengraat kan beginnen.

Kundalini Yoga is een dynamische yoga:

  • We doen fysieke oefeningen om spanningen en stress los te laten
  • Ademhalingsoefeningen om de prana, levensenergie, door ons wezen te laten stromen en de fysieke en emotionele gifstoffen af te voeren
  • We doen meditaties om de mind te focussen en tot rust te brengen. De mind wordt vaak voorgesteld als een onrustige aap die van de ene tak naar de andere slingert. Door meditatie en het chanten van mantra’s leren we om ons beter te concentreren, waardoor wordt de mind tot rust komt.

Resultaat

Kundalini Yoga en meditatie werkt heel direct in op zowel het zenuw- en het klierstelsel, waardoor je het effect van de oefeningen meteen fysiek en psychisch ervaart, het geeft een diepe ontspanning, grotere vitaliteit en alertheid. Door het helderder worden van ons bewustzijn gaan we op een natuurlijke manier onze gewoontepatronen veranderen en keuzes maken die leiden tot een betere gezondheid, geluk, balans en blijdschap in ons leven. De schoonheid van Kundalini Yoga is de directe ervaring in ons hart. Het hart is de plaats van mededogen, onvoorwaardelijke liefde, en de meditatieve mind. Door in diepe verbinding met ons hart te zijn, zijn we ons veel meer bewust van het hier en nu.

Yoga voor betrokkenen van mensen met een psychische beperking

Door diepgaande ervaringen met familieleden met een psychische beperkingen, zowel in crisis situaties als in de herstelfase na een crisis, heb ik veel expertise opgebouwd die ik graag wil delen met ouders/partners/ vrienden of familie van mensen met een psychische beperking.

Het is mijn ervaring dat je door yoga te beoefenen en te mediteren veel beter in staat bent om mensen met een psychische beperking te ondersteunen in hun problematiek omdat je leert te handelen vanuit rust en ontspanning, vanuit compassie en liefde. Vaak laten we ons leiden door onze emoties, en voelen we veel verdriet, machteloosheid en stress omdat we zo weinig kunnen doen voor mensen met een psychische beperking. Yoga en meditatie geeft ons hernieuwde levenskracht, onze zenuwen mogen eindelijk ontspannen, dat werkt weldadig door in ons dagelijkse leven.

We leren tijdens de yogalessen spanning en stress los te laten en technieken hoe we om kunnen gaan met onszelf en met onze zoon/dochter/partner, broer of zus met een psychische beperking.

 

Zie lestijdenContact Mij